Natuurbegraven, voor eeuwig één met de natuur

Natuurbegraven is van alle eeuwen maar is in Nederland door traditioneel begraven en cremeren lange tijd volledig in de vergetelheid geraakt. Tot een aantal jaar geleden.

De wens om na overlijden in eeuwige rust op te gaan in de schoonheid van de natuur, leeft steeds meer.

Een zelf gekozen plek

Natuurbegraven is de meest natuurlijke manier van begraven. Begraven worden op een zelf gekozen plek, onder die ene boom of precies daar waar de ochtendzon zo mooi op schijnt. Op een natuurbegraafplaats kan het allemaal. Een graf is voor een bepaalde tijd herkenbaar, door een markering met een houten schijf, maar als deze opgaat in de natuur is de locatie alleen nog te vinden aan de hand van GPS-coördinaten. Op een natuurbegraafplaats is de natuur leidend.

De voordelen van natuurbegraven

Begraven worden op een natuurbegraafplaats heeft veel voordelen. Vooraf kan alles al helemaal geregeld en betaald worden. Zo zijn er voor de nabestaanden weinig zorgen achteraf. Het begraven brengt slechts eenmalig kosten met zich mee, daarna hoeven er geen grafrechten te worden betaald. Een graf hoeft niet te worden onderhouden en wordt nooit geruimd, waardoor eeuwige rust gewaarborgd is. Ieder graf is een uniek graf. Als partners bij elkaar begraven willen worden, worden twee plekken gereserveerd. Uiteraard is het ook mogelijk om na een crematie een urn te begraven. Begraven op een natuurbegraafplaats vindt plaats op een manier die de natuur zo min mogelijk belast. De grond wordt maar een keer beroerd en de overledene wordt begraven zonder materialen die belastend zijn voor het milieu.

Waar kan ik in de natuur begraven worden?

Er zijn in Nederland diverse natuurbegraafplaatsen. Het aantal neemt gestaag toe. In de omgeving van Arnhem vindt u er twee; Heidepol en de onlangs bij de zusters Trappistinnen geopende Koningsakker. Op beide locaties zijn of kmen mogelijkheden voor een volledig afscheid met een persoonlijke invulling. Wilt u weten of natuurbegraven iets voor u is, bezoek dan één of beide natuurbegraafplaatsen. Misschien ziet u daar wel precies dat plekje waar u één wilt worden met de natuur. Ik ga graag met u mee om te kijken wat uw laatste rustplaats kan zijn. Samen kunnen we dan ook uw overige wensen ten aanzien van begraven bespreken.