Cremeren en (natuur) begraven

De keuze voor cremeren of begraven na overlijden is zeer persoonlijk.

Cremeren

In Nederland neemt het aantal crematies nog steeds toe. Een crematie vindt plaats in een crematorium; in deze regio zijn Yardenhuis van Ede (voorheen crematorium Slingerbos) in Ede en Crematorium Moscowa in Arnhem het meest dichtbij. Sinds september 2018 is een klein crematorium in Heteren in gebruik.

Vaak vindt in de aula van het crematorium een afscheidsbijeenkomst plaats, waarna de crematie op dezelfde dag plaatsvindt.
Bij de ceremonie is er naast sprekers of een voorganger ook ruimte voor muziek (live of via CD) en voor beelden (foto's of film). In het crematorium zijn hiervoor alle faciliteiten aanwezig.
De afscheidsceremonie kan voorafgaand aan de crematie ook op een andere locatie plaatsvinden, bijvoorbeeld een plek die voor de overledene of voor naasten van betekenis is, zoals een kerk, uitvaartcentrum of restaurant.
Vanuit de wens van de naasten om hun dierbare tot het laatst toe te begeleiden, is het ook mogelijk om als familie bij het invoeren van de kist in de oven aanwezig te zijn.

Asbestemming
De as van de overledene moet volgens de wet een maand in het crematorium bewaard worden. Daarna kunnen de naasten bepalen wat er met de as gaat gebeuren. Er zijn vele mogelijkheden voor de bestemming van de as, zoals
- bewaren van de as in een urn: thuis, in een graf of in een urnenmuur, in de natuur
- verwerken van (een gedeelte van) de as in een sieraad
- (laten) uitstrooien van de as: op een strooiveld, in de natuur, over zee

Foto van begraafplaats

Begraven

Er wordt nog steeds veel gekozen voor begraven. Nabestaanden houden zo een plek, waar ze naar toe kunnen om hun dierbare te herdenken.

In elke gemeente is er minstens één (gemeentelijke) begraafplaats. Soms zijn er ook begraafplaatsen, die horen bij een katholieke parochie of protestantse gemeente. Vaak wordt gekozen voor een plek, waar al één of meerdere familieleden begraven liggen of specifiek voor de sfeer van een bepaalde begraafplaats.

Voorafgaand aan de begrafenis kan een afscheidsceremonie plaatsvinden in een kerk, in de aula van de begraafplaats (als die aanwezig is) of op een andere zelfgekozen locatie.
Een begrafenis is doorgaans duurder dan een crematie. Er moeten grafrechten voor een bepaalde periode (minimaal 10 jaar) betaald worden. Deze kunnen na het aflopen van deze periode altijd verlengd worden.
Daarnaast rekent de begraafplaats kosten voor de begrafenis zelf en soms apart voor het onderhoud van de begraafplaats.
Omdat in de meeste gevallen op het graf een grafmonument geplaatst wordt, verhoogt dit de kosten van begraven.

Foto van begraafplaats
widgets.alt.image_natuurbegraafplaatsen_view

Natuurbegraven

Er ontstaan in Nederland de laatste tijd steeds meer natuurbegraafplaatsen, waardoor ook de keuze voor natuurbegraven gemaakt kan worden.

Natuurbegraven betekent een bijzondere laatste rustplaats in de natuur: eeuwigdurende rust op een zelf gekozen plek, tussen de bomen, aan de rand van het bos of midden in het open veld. Gaandeweg wordt het graf weer één met de natuur. Zo wordt de dood met het leven verbonden.
Een natuurgraf wordt eenmalig aangekocht en blijft daarna voor altijd ongemoeid. Hier gelden niet zoals bij een gewone begraafplaats grafrechten voor een bepaalde duur, die weer verlengd moeten worden als de naasten willen dat het graf blijft bestaan.

Er mag geen grafmonument geplaatst worden, waardoor u bij wijze van spreken niet doorheeft dat u over een begraafplaats loopt. De naasten kunnen het graf altijd terugvinden, in de eerste jaren middels een houten schijf met gravure, die het graf markeert en later, als de houten schijf vergaan is via de GPS-coördinaten.

Door een natuurgraf te kopen wordt bijgedragen aan het in standhouden van het natuurgebied.

In de directe omgeving ligt sinds 2012 op de grens van Arnhem en Ede Natuurbegraafplaats Heidepol. We hebben veel ervaring met het verzorgen van uitvaarten op deze locatie.

Eind augustus 2019 is Natuurbegraafplaats Koningsakker, gelegen bij Abdij Koningsoord, op de grens van Arnhem en Oosterbeek officieel in gebruik genomen. Inmiddels hebben daar al vele begrafenissen plaatsgehad.

widgets.alt.image_natuurbegraafplaatsen_view